Zašto su glina i lončarstvo korisni i važni u razvoju djeteta?

    Glina je bitan element u odrastanju djece. Uočeno je i dokazano koliko je neprocjenjivo iskustvo rada s glinom za senzorni razvoj, motoričke vještine, samopoštovanje i samoizražavanje. U radu s glinom djeca razvijaju vještine rješavanja problema, uče se disciplini i osjećaju ponos kada naprave neki predmet. Glina ima jedinstveni terapeutski učinak jer umiri dijete i zadržava njegovu pozornost satima.

    djeca glina

    Razvoj senzorike i motoričkih vještina

    Djeca imaju urođenu želju da dodirnu i osjete glinu pod prstima. Osjetilna iskustva s kojima se susreću tijekom rada s glinom su brojna. Djeca doživljavaju teksturu i osjećaj gline među prstima pa često s nesputanim entuzijazmom izražavaju ono što osjećaju: Glina je mokra i mekana! Hladna jae! Klizava je! Teška je!

    Glina traži da je se bocka, štipa, stiska, tapka, uvija i kotrlja, a dok se time bave, djeca razvijaju fine i važne motoričke sposobnosti. Shvaćaju da imaju utjecaj na glinu jer ona odgovara na dodir njihovih prstiju. Djeca vizualno pregledavaju površinu i boju gline, osjećaju njen miris i smiju se zvukovima koje stvara kada mijese mokru glinu. U konačnici, kada gotov proizvod nose doma, djeca ga radosno drže u rukama, glade prstima po sada šareno ostakljenoj površini dok je okreću sa svih strana kako bi sve dobro vidjeli.

    Razvoj kreativnosti

    Osjećaj da upravljaju glinom daje djeci samopouzdanje u procesu kreativnog i maštovitog projekta. Glina također dopušta djetetu da popravi pogreške i stoga djeca ne osjećaju strah da će nešto pokvariti. Raduje ih osjećaj slobode s glinom u rukama koja ih sluša i mijenja se kada ju pritisnu. Dijete ima kontrolu nad uspjehom svojeg projekta što poboljšava samopoštovanje i samoizražavanje jer shvaća da pogreške neće zaustaviti njegov napredak.

    Rješavanje problema

    Glina se razlikuje od ostalih umjetničkih medija po tome što zahtijeva razumijevanje trodimenzionalnog svijeta. Dok rade na lončarskom kolu ili prošetaju do druge strane stola, djeca mogu vidjeti svoje kreacije sa svih strana. Počinju shvaćati oblik, oblik i perspektivu, pa stoga dobivaju prvu lekciju u geometriji. Dijete uči detaljnije gledati i vidjeti svijet oko sebe. Otkriva svoje mjesto u tom svijetu. Stječe znanja o metodama planiranja i rješavanju problema dok stvara svoj trodimenzionalni projekt. Gdje bi trebala biti vrata na mom četverokutnom dvorcu? Koliko visoko mogu napraviti stablo prije nego ono postane nestabilno? Je li rep mog psa ravan ili se sklupča iznad glave? Ako je glava zeca prevelika za njegovo tijelo, hoće li moj zeko pasti? Glina potiče djecu da razmišljaju i planiraju.

    Disciplina

    Iako postoje pravila i postupci kojih se treba pridržavati pri radu s glinom, djeca su vrlo dobra u razumijevanju tih smjernica i poštivanju postupaka iz čega nauče ono što je važno: disciplina donosi uspjeh. Kada im se kaže, npr. ako je glina predebela neće se dobro osušiti ili na tijelo psa nije dobro zalijepiti previše tanak rep, djeca to shvate i prihvate. Lako shvaćaju metode i tehnike učeći tako osnovnu fiziku. Ako želite nešto zalijepiti na svoj glineni oblik, morate prvo zagrebati glinene površine na mjestu gdje ih želite spojiti. Potom na njih trebate nanijeti ljepilo (šliker), pritisnuti površine jednu za drugu i dobro ih zalijepiti. Djeca sve to lako prihvate dok rade s istim alatima kao i odrasli, svjesni odgovornosti koja im se daje pažljivo slijede naučena pravila. Tijekom čitavog razdoblja korištenja određenih tehnika i praktičnih alata u obradi gline, djeca temeljito prate proces, korak po korak.

    Smirujući učinak

    Djeca obično ne mogu dugo biti skoncentrirana na zadatak ali nešto čarobno se događa kada djeca rade s glinom. S glinom se deci čarolija. 

    Bilo da je to osjetilni odgovor na glinu, sposobnost oblikovanja nečega po svojoj volji, učinak stvaranja ili možda izražavanja i artikuliranja emocija kroz fizičko oblikovanje gline - to pomaže svoj djeci, čak i hiperaktivcima, da ostanu duže angažirani i zadubljeni u svoj rad. Djeca su mirna i tiha, a vrijeme brzo prolazi. Djeca ne doživljavaju frustracije ili razočaranja jer je glina fleksibilna i popustljiva. Smirujući i opuštajući rezultat je lako uočljiv.

    Ponos i samopoštovanje

    Na lončarstvo treba gledati kao radnju u kojoj je postupak važniji od samog proizvoda. Kod djece se naglasak stavlja na istraživanje i radost stvaranja. Radosni su i uzbuđeni dok izrađuju držač za olovke i najavljuju da je to očev radni stol. Ili šačica iz koje će njihova baka piti kavu. Funkcionalna i trajna priroda pečene gline daje djeci osjećaj značaja i ponosa.

    Želimo naše iskustvo u radu s glinom podijeliti s učiteljima, tetama u vrtiću i roditeljima zato što vjerujemo da je glina važan element u razvoju djeteta. Naposljetku, svi smo se mi nekada igrali s blatom, zar ne?

    (Tekst je nastao kroz naše iskustvo i modificirana je verzija teksta na ovom linku: http://www.lakesidepottery.com/Pages/The-Importance-of-Clay-in-Children%27s-Development.html)


    Please publish modules in offcanvas position.